Svetelný modul stripeZ spoločnosti ZKW získal ocenenie German Design Award

Novovyvinutý svetelný modul stripeZ spoločnosti ZKW Lichtsysteme GmbH z Wieselburgu získal ocenenie German Design Award 2020 v kategórii „Automotive Parts & Accessories“. Rozhodujúcim faktorom pre porotu bola obzvlášť kompaktná konštrukcia svetelného prvku, ktorá umožňuje nové možnosti prevedenia hlavných reflektorov a prednej časti vozidla. Modul stripeZ pozostáva z rodiny produktov založených na technológii LED s malou výškou šošovky a zabudovaným chladiacim prvkom. V porovnaní s tradičnými LED prvkami má táto technológia výrazne menšie rozmery pri rovnakom svetelnom výkone. „Ocenenie je pre nás veľmi dôležité, pretože téma dizajnu v automobilových svetelných a senzorických systémoch je stále dôležitejšia. Výrobcovia automobilov čoraz viac kladú dôraz na vzhľad, takže musíme vyvíjať perspektívne návrhy,“ hovorí Oliver Schubert, generálny riaditeľ skupiny ZKW.

Oko ako vzor
Úlohou dizajnérskeho tímu bolo preniesť tému svetla do tvaru oka pomocou modulu LED a tým ho uviesť na scénu. Svetelný modul stripeZ sa už používa v sériovej výrobe hlavných reflektorov prémiových vozidiel a dokázal zvíťaziť ako scénické oko nad svojimi konkurentmi pri udeľovaní ocenenia German Design Award. Svetelný modul stripeZ ponúka výnimočne štíhly dizajn, konzistentný jazyk tvarov a početné možnosti vyhotovenia. Okrem toho táto technológia vďaka menším priestorovým nárokom vytvára voľné miesto v kryte reflektora, ktoré možno použiť napríklad na zabudovanie snímačov. „Tento aspekt je obzvlášť dôležitý pre autonómnu jazdu,“ hovorí Schubert.

Plný svetelný výkon
Napriek svojmu kompaktnému prevedeniu svieti stripeZ rovnako jasne ako väčšie svetelné moduly na báze LED. V závislosti od modelu je šošovka vysoká iba 22 až 30 mm, a teda oveľa menšia ako tradičné systémy s výškou okolo 50 mm. Technológia stripeZ umožňuje rozdeliť rôzne svetelné funkcie (napríklad stretávacie alebo diaľkové svetlo) na niekoľko modulov. V závislosti od požadovaného vzhľadu je možné určiť, či sa vždy rozsvietia súčasne alebo nie. Uvedené vytvára ešte širšiu škálu možností prevedenia pre každý reflektor.

O ocenení German Design Award
Ocenenie German Design Award sa udeľuje inovatívnym výrobkom a projektom, ich výrobcom a dizajnérom, ktorí sú priekopníkmi v nemeckom a medzinárodnom dizajne. Zárukou toho je medzinárodná porota vysokej kvality. Ocenenie German Design Award odhaľuje a predstavuje jedinečné trendy v dizajne: súťaž, ktorá rozvíja ekonomiku zameranú na dizajn.