Inteligentné svetlo od spoločnosti ZKW ocenené cenou NÖ za inovácie

Spoločnosť ZKW Lichtsysteme GmbH z Wieselburgu si vďaka novému svetelnému modulu odniesla 1. októbra dolnorakúsku (NÖ) cenu za inovácie s dotáciou 10 000 eur. Ocenenie odovzdali v rámci slávnostného aktu na hrade Perchtoldsdorf ministerka hospodárstva krajinskej vlády Petra Bohuslav a Sonja Zwazl, prezidentka hospodárskej komory v Dolnom Rakúsku. V prípade oceneného projektu „[HD] mirrorZ“ ide o nový hlavný reflektor s vysokým rozlíšením, ktorý umožňuje dynamické rozdeľovanie svietivosti a projekcie symbolov. Systém tak definuje nové pravidlá bezpečnosti v doprave. „Cena za inovácie len potvrdzuje naše zameranie na inovácie a investície do výskumu a vývoja. Cieľom je ponúkať zákazníkom perspektívne riešenia na zvýšenie bezpečnosti v cestnej premávke,“ myslí si Oliver Schubert, výkonný riaditeľ ZKW Group.

Inteligentné diaľkové svetlá

Spoločnosť ZKW už svojím riešením PixelLite definovala nové pravidlá pre svetelné systémy s vysokým rozlíšením, ktoré podporujú antireflexné stále diaľkové svetlo. Nová technológia [HD] mirrorZ zachádza ešte o krok ďalej a pomocou optického čipu s 1,3 miliónmi pixelov umožňuje vytvárať svetelné obrazy s vysokým rozlíšením, skoro ako symboly, s cieľom komunikovať s účastníkmi premávky. Riadiaci prístroj vyvinutý spoločnosťou ZKW pritom spracúva dáta z množstva snímačov a svetlo prispôsobuje dianiu na ceste. V budúcnosti sa má technológia používať aj v autonómnych vozidlách na podporu kamerových snímačov. Modul [HD] mirrorZ sa po prvýkrát objaví v sériových vozidlách pravdepodobne okolo roku 2020.

10 000 eur pre interný úsek inovácií

Počas udeľovania cien oznámil výkonný riaditeľ Oliver Schubert zámer podporiť prostredníctvom získaných peňazí aj ďalšie inovácie ZKW. „ZKW bude do budúcnosti klásť veľký dôraz konkrétne téme inovácií. Týchto 10 000 eur sa tak využije v jednom projekte, ktorého cieľom je vybudovať vhodné priestory na slobodné a kreatívne myslenie v spoločnosti ZKW,“ dodáva Schubert.

Týmto víťazstvom bola spoločnosť ZKW nominovaná aj na štátnu cenu za inováciu, čo v Rakúsku predstavuje najvyššie oficiálne ocenenie pre spoločnosti.

Čo je cena NÖ za inovácie

Cena NÖ za inovácie sa udeľuje v šiestich kategóriách. Výstava poskytuje inovatívnym spoločnostiam, expertom a záujemcom platformu na budovanie kontaktov, získavanie informácií či neformálnu výmenu skúseností. Ocenenie udeľujú technologickí a inovační partneri, spoločná zemská kancelária pre inovácie a dolnorakúska hospodárska komora, a akcia sa koná za podpory organizácií EVN a Raiffeisenlandesbank NÖ-Wien.